De snelheid van je website is van cruciaal belang. Zelfs met snelle WIFI en glasvezel moeten we alert blijven, vooral bij een 4G-netwerk. Als je website te langzaam laadt, loop je het risico dat bezoekers (potentiële klanten) afhaken. Binnen 1,25 seconden willen bezoekers weten of je site interessant is en ze willen niet langer dan 2 seconden wachten tot de pagina geladen is. Bovendien speelt de snelheid van je website een grote rol in de pageranking van Google. Aarzel dus niet en zorg voor een geoptimaliseerde, snelle website.
Er zijn verschillende tools beschikbaar om de snelheid te meten. Deze zijn handig bij het optimaliseren en verbeteren van je website, en om een goede eerste scan te maken voor snelheidsoptimalisatie.
Je kunt ook zelf eenvoudig controleren of je website traag is, zonder tools. Blader door je site, beoordeel en ervaar het zoals een bezoeker dat zou doen. Voor mijzelf moet een pagina geladen zijn voordat ik “een-en-twintig” kan zeggen, zonder te beginnen aan “twee-en….”. Als je twijfelt, neem dan contact met ons op voor een quickscan van je website snelheid.
Hier zijn enkele tips om mee te beginnen:
Kies een betrouwbare en snelle hostingprovider. Controleer of je huidige pakket voldoende capaciteit heeft en of WordPress volledig wordt ondersteund. Niet alle providers die beweren WordPress te ondersteunen, doen dat in de praktijk ook. We helpen je graag bij het kiezen van de juiste hostingprovider.
Let op de grootte van afbeeldingen en video’s op je website. Zorg ervoor dat ze op de server en op de website worden verkleind tot een geschikt formaat. Gebruik compressie om de laadtijd te verkorten en overweeg het gebruik van het CMS om afbeeldingen automatisch te optimaliseren.
Controleer en beperk het aantal actieve plugins, vooral op WordPress websites. Sommige plugins kunnen de laadtijd vertragen door complexe handelingen. Vermijd ook overmatig gebruik van externe verbindingen, die de databasebelasting kunnen verhogen en de snelheid kunnen vertragen.
Gebruik cachingtechnieken om de laadtijd van de website te verminderen. Door caching hoeft de website niet telkens alle elementen op te roepen bij het laden. Zorg ervoor dat je webserver ook beschikt over database caching voor optimale prestaties.
Minimaliseer HTML, javascript, jQuery en stylesheets voordat je ze uploadt naar de server. Door het verwijderen van onnodige bytes, zoals spaties en inspringingen, laden de scripts sneller.
Beperk het aantal verschillende lettertypes tot 1 à 2 om de laadtijd te verminderen. Het laden van webfonts kost tijd, zowel intern als extern.
Wil je een snellere website? Ga zelf aan de slag of neem direct contact met ons op. We helpen je graag bij het optimaliseren van de snelheid van je website.