Wordpress
Security-risico’s om op te letten bij WordPress

Warning: Undefined array key "HTTP_REFERER" in /home/u82654p77423/domains/onlinepakketten.nl/public_html/wp-content/themes/onlinepakketten/single.php on line 49
Meer blogs

Security-risico’s om op te letten bij WordPress

Huibert Bijland 11 mei 2024 2 minuten

WordPress staat bekend als het meest gebruikte platform voor het bouwen van websites. Echter, met het internet komt ook het bewustzijn van beveiligingsrisico’s. Hoewel WordPress regelmatig (beveiligings)updates uitbrengt, betekent dit niet automatisch dat jouw website veilig is. Vaak bestaat een website niet alleen uit WordPress, maar worden er ook plugins van verschillende ontwikkelaars gebruikt, waarvan niet elke plugin even goed beveiligd is. Wat zijn dan precies de beveiligingsrisico’s waar je op moet letten?

Hoe WordPress kwetsbaarheden blootstelt

WordPress kan op diverse manieren kwetsbaar zijn voor hacking. Dit kan gebeuren via WordPress zelf, via een gebruikte plugin, of zelfs via een gebruikersaccount. Een voorbeeld hiervan is het hacken van een account met een zwak wachtwoord. Dagelijks vinden er meerdere pogingen plaats om in te loggen op WordPress websites. Het is daarom essentieel om altijd een up-to-date WordPress installatie te hebben, vooral als er beveiligingsupdates beschikbaar zijn. Ook is het belangrijk om je plugins up-to-date te houden. Indien een plugin verouderd is, zou je deze eigenlijk niet meer moeten gebruiken en op termijn moeten vervangen.

Wees voorzichtig met plugins

Het gebruik van plugins is gangbaar en biedt vaak extra functionaliteit aan een website. Echter, het kan ook een veiligheidsrisico vormen. Wij geven de voorkeur aan plugins met licenties, omdat deze doorgaans goed worden onderhouden en geprogrammeerd zijn met de juiste codes. Voor extra functionaliteit ontwikkelen wij zelf code, wat het beheer van de website ten goede komt. Hoewel gratis plugins ook goed kunnen werken, is het belangrijk om erop te letten dat ze worden aangeboden via het officiƫle WordPress platform en dat ze regelmatig worden bijgewerkt.

Houd alles up-to-date

Het bijhouden van updates is de eerste stap naar een veilige online omgeving. Daarnaast zijn er tal van plugins beschikbaar, zowel betaald als gratis, die audits uitvoeren om verdachte activiteiten op je website te detecteren. Een betrouwbare hostingprovider is ook van groot belang voor een veilige omgeving. Als een andere website op dezelfde server als de jouwe draait maar niet goed wordt onderhouden, kan dit jouw website ook kwetsbaar maken voor hacking. Kies daarom altijd voor een betrouwbare hostingprovider; goedkoop is niet altijd de beste keuze.